torstai 25. kesäkuuta 2015

Julicher Pinot Noir 2011 Martinborough, Uusi-Seelanti

Viiniarviot, viiniblogi, Julicher Estate, Uusi-Seelanti, Julicher Pinot Noir, Pinor Noir, punaviinit
Julicher Pinot Noir 2011.

Yhteenveto
Arvosana: 3,5/5 – hyvä viini
Hinta-laatu: hiukan kalliin puoleinen

Arvio
Pinot Noirille ominaisessa korkeintaan keskisyvässä, rubiininpunaisessa värissä on kevyttä tiilen taittoa. Moniulotteisesta tuoksusta tavoitan ensin kirsikat ja kukkaisuuden, pian niiden rinnalla kypsät ja kuivatut luumut, ja lopulta kirsikkahilloakin. Uusi tammi antaa viiniin tuntuvasti ja silti tyylikkäästi vaniljaa. Hetken lasissa levättyään viini tarjoaa myös kiinnostavia kerroksia kehittyneisyyttä ja maan aromeja: suklaata, kahvia, nahkaa, jopa tryffeliä. Tuoksussa on siis viitteitä lämpimään ilmastoon hillomaisten elementtien muodossa, vaikka kukkaisuuskin on vielä tavoitettavissa.

Suutuntumaltaan viini on keskitäyteläinen, hyvin hapokas ja verrattain alkoholinen. Aromeista korostuvat nyt suklaa, kukat ja maan elementit. Runsas alkoholi haastaa leveydellään ja painollaan viinin tasapainon. Rajallinen hedelmäisyys riittää juuri ja juuri vastaamaan runsaaseen alkoholiin. Kuitenkin napakka happo huolehtii viinin ryhdistä. Tanniinit ovat kevyet, laadultaan pyöreät ja silkkiset. Jälkimaku on pitkä ja miellyttävän aromaattinen.

Kiinnostava, aromeiltaan kompleksinen uuden maailman Pinot Noir, jonka tasapainosta alkoholi nousee jonkin verran esille.


Julicherin Pinot Noirin keskisyvässä, rubiininpunaisessa värissä on tiilen taittoa.


Tiedot
Hinta:
EUR 9,90/lasi ja EUR 58/pullo Bar Latva, Helsinki
EUR 199,20/6 pulloa (EUR 33/plo) Alkon tilausvalikoimassa
Maa ja alue: Uusi-Seelanti, Martinborough
Rypäleet: Pinot Noir 100%
Alc vol: 13,5%
Valmistaja: Julicher Estate
Saatavuus: Alkon tilausvalikoimassa nro 903447

Julicher Pinot Noir, Julicher Estate, Outi Jakovirta, Uusi-Seelanti, punaviinit, viiniarviot, viiniblogi
Julicherin viinintekijä Outi Jakovirta on kotoisin Suomesta. (Kuva: Julicher)

Taustaa
Uuden-Seelannin arvostetuimmat Pinot Noirit tulevat Martinborough’n alueelta, joka sijaitsee pohjoissaaren eteläisessä kärjessä. Alueen terroir istuu mitä parhaiten juuri Pinot Noirin viljelyyn. Martinborough’n sorapitoinen maaperä on luonnollisesti vettäläpäisevää ja kyllin mineraalipitoista. Ilmasto on pitkälti Ranskan Burgundin tapainen: kasvukausi on pitkä, yöt viileät ja päivät lämpimän kuivia. Pinot Noir on tavattoman herkkä viljeltävä ja heijastaa kasvuolosuhteitaan brutaalin rehellisesti. Monien uuden maailman Pinot Noirien haaste on liian suuri kuumuus. Liian kuuma kasvukausi voi taittaa hienovaraiset hedelmäiset aromit tyystin hilloisiksi, jolloin nimenomaan aromien hienovaraisesta hedelmäisyydestä ja kompleksisuudesta arvostetun Pinot Noirin olemuksen ydin menetetään. Nyt maistettu Julicherin taidonnäyte ei kamppaile tällaisen ongelman kanssa, vaikka lämmin kasvukausi onkin sen aromiprofiilista mielestäni aistittavissa.

Julicher Pinot Noir, Julicher Estate, Outi Jakovirta, Uusi-Seelanti, punaviinit, viiniarviot, viiniblogi
Outin tekemä Pinot Noir on palkittu lukuisia kertoja (Kuva: Julicher)

Pinot Noireistaan arvostetun ja palkitun Julicherin tilan viinien takana on kotimainen viinintekijä Outi Jakovirta. Hän on saanut akateemisen viinioppinsa Uudessa Seelannissa ja työskennellyt ennen Julicheria Ranskassa, Saksassa, Australiassa ja Kaliforniassa. Hänen taitonsa ovat saaneet tunnustusta viinikilpailuissa – mm. Julicherin Pinor Noir 2010 voitti Sommelier Wine Awardsin Best in Show -palkinnon Lontoossa viime vuonna. Julicher on pientuottaja, joka toteuttaa viinin viljelynsä mahdollisimman kestävällä tavalla. Lannoitteet ovat synteettisten sijaan orgaanisia, ja tuholaisten sekä tautien torjuntaan käytetään luontoperäisiä valmisteita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti