tiistai 8. syyskuuta 2015

Friulin punaiset rypäleet osa II - Schioppettino

Stroppolatini, Schioppettino, Prepotto, Colli Orientali, Friuli, rypäleet, punaviinit, viiniblogi
Stroppolatinin viinitila sijaitsee yhden kilometrin päässä Prepottosta, Schioppettinon synnyinkodista.

Schioppettino

Uskomatonta mutta totta - Schioppettino on kuin Saimaannorppa. Se on pelastunut täpärästi sukupuutolta 1970-luvulta alkaen. Rypälelajike ja eritoten viinin ystävät saavat olla pelastuksesta kiitollisia Paolo Rapuzzille, IT-miehelle, joka 39-vuotiaana päätti haluavansa olla onnellinen. Hän heitti IT:llä vesilintua ja ryhtyi vaimoineen viininviljelijäksi perustaen tänä päivänä erityisen arvostetun Ronchi di Ciallan viinitilan. Konseptinsa pariskunta rakensi Friulin ikiomien rypälelajikkeiden viljelylle.

Viinikirvatuhojen jälkeen ranskalaiset rypälelajikkeet olivat pitkälti vallanneet Friulin, eikä paikallisten lajikkeiden köynnösten löytäminen 70-luvulla ollut lainkaan itsestään selvää. Schioppettino oli unohdettu lajike - sitä ei ollut kirjattuna enää edes Italian viinilakiin. Mutta Rapuzzi halusi taistella lajikkeen puolesta. Hyvä niin, koska surkeimmillaan Schioppettinoa oli jäljellä alle 100 köynnöstä, jotka kasvoivat siellä täällä itäisessä Friulissa. Todellinen rypäleiden Saimaannorppa siis!

Tänä päivänä Friulin nähdäkseni loistava viinitulevaisuus lepää nimenomaan paikallisten rypälelajikkeiden harteilla. Punainen Schioppettino, ja sen rinnalla punaiset Refosco ja Pignolo sekä valkoiset Friulano ja Ribolla Gialla ovat esimerkkejä näistä omintakeisista, kiinnostavista lajikkeista, joiden valmistus alueella nykyään osaltaan. Ne ovat persoonallisuudellaan vastalause viinimaailman aromien tasapäistymiselle samalla, kun ne tarjoavat uljaan potentiaalin ikääntymiskykyisille laatuviineille.

Schioppettino-viinin tyyppiominaisuuksiin kuuluvat syvä, rubiininpunainen väri, keskitäyteläisyys, korkea hapokkuus ja valmistustavasta riippuen keskitasoinen tai korkea tanniinisuus. Aromit puolestaan viittaavat monin tavoin viinin ystävälle tutumpiin Ranskan Pohjois-Rhone hienostuneisiin Syrah-viineihin, joista muistuttavat Schioppettinolle ominainen orvokkinen kukkaisuus yhdistettynä punaisiin marjoihin, pippuriseen mausteisuuteen ja maan elementteihin. Erityiseksi Schioppettinon kuitenkin tekevät mausteisuuden syvyys, myskisyys ja viherpippurisuus sekä aluskasvillisuuteen ja metsään viittaavat maan sävyt. Tarkkanenäinen voi poimia esiin jopa appelsiininkuoren ja aceto balsamicon sävyjä. Eikö kuulostakin kiintoisalta! Aivan heti en keksi, mikä muu rypäle tarjoaisi tämän aromikirjon yhdistettynä hienoon ikääntymispotentiaaliin, jonka runsas happo, moniulotteinen hedelmäisyys ja verraten runsas, nuorena tiukahko tanniini Schioppettinolle mahdollistavat.

Mistä sitä sitten saa? Aivan helppoa Schioppettinon kalastaminen ei ole, varsinkin kun viljely maailmanlaajuisesti tapahtuu edelleen lähestulkoon yksinomaa Friulin Colli Orientalissa. Täällä Prepotton kylää ympäröivillä rinteillä on rypäleen henkinen ja todennäköisesti myös fyysinen alkukoti. Vaikka viinit jo niittävät laadullaan mainetta, italialaiset nauttivat viinin pitkälti paikallisesti hyvällä ruokahalulla ja vienti on vähäistä. Olen kuitenkin kuullut aikaansa seuraavien viinin maahantuojien Suomessakin myyvän Schioppettino-viinejä ravintoloille, joten toivoa on.

Silti helpoiten rohkea viinin ystävä löytää Schioppettino-viininsä italialaisista ja muista eurooppalaisista nettikaupoista. Vaikka Friulin alueella on tavallista sekoittaa Schioppettinoa esimerkiksi Refoscon kanssa, vähintään yhtä tavallista on tehdä tästä ja muista paikallisista, hienoista rypäleistä 100% lajikeviinejä. Onneksi Friulissa tapana on myös nimetä viinit lajikkeen, ei alueen mukaan, joten hakusanaksi siis Schioppettino, ja siitä se lähtee!

*** 
Hienoja Schioppettinon tuottajia Friulin Colli Orientalissa ovat esimerkiksi seuraavat:

Stroppolatini (ei toistaiseksi verkkokaupoissa)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti