torstai 15. lokakuuta 2015

Veni Vidi Viinivisiitti Friulin Colli Orientalissa: Stroppolatini osa I

Stroppolatini, viinitilat, viinimatkailu, Viinivisiitit, Italia, Friuli, Colli Orientali de Friuli, Prepotto, Cividale del Friuli, viiniblogit
Sroppolatinien viinitilan päärakennus hehkuu roosassa 1800-luvun rappauksessaan.

Viinitila historiallisella kukkulalla 

Oi tätä kauneutta! Stroppolatinien tilan päärakennus hehkuu roosan sävyissä ja tilan rouvan, Barbara Stroppolatinin, tulipunaiset ruusut ja pelargoniat kukkivat loisteliaina. Kuumaa päivää viilentää armollinen tuulenvire, kun katselemme ympäröiviä viinitarhoja. Yksihampainen kissa, Tom, käy toiveikkaasti kurkistamassa, josko vieraille tarjotaan jo San Danielen kinkkua? Ei vielä Tom, asiat tärkeysjärjestykseen (vaikka Tomille se ensimmäinen järjestyksessä kyllä taitaa olla kinkku)! Ensin nimittäin puhutaan viinistä. 

Stroppolatini, viinitilat, viinimatkailu, Viinivisiitit, Italia, Friuli, Colli Orientali de Friuli, Prepotto, Cividale del Friuli, viiniblogit
Rouva Barbaran ruusut - arvaatte kyllä - valloittivat Leidin.

Ja sieltä saapuukin aurinkoinen isäntämme Federico Stroppolatini, joka vastaa Stroppolatinien viinintuotannosta yhdessä isänsä ja pomonsa, il capon, Giuliano Stroppolatinin kanssa. Viinitilan historia herää eloon silmiemme edessä Federicon kerronnan myötä. Kukkulalla, jolla nyt takanamme seisoo upea päärakennus 1800-luvun roosassa rappauksessaan, oli vielä 1700-luvun lopussa ainoastaan näköalatorneja. 1820-luvulla Stroppolatinien sukupuuhun kuuluva Luigi Francesco Spezzotti osti tilan, minkä jälkeen suvun perinne erinomaisina vierailuisäntinä on jatkunut aina tähän päivään asti. Ja yhäkin jatkuu - Stroppolatinit pitävät nimittäin viinitilallaan myös ihastuttavaa B&B:tä, Casali del Picchiota, jonka tyylikkäät huoneet ovat Rivieran henkeen sisustetut. Jokaisen viinimatkaajan unelma asumukseksi!

Stroppolatini, viinitilat, viinimatkailu, Viinivisiitit, Italia, Friuli, Colli Orientali de Friuli, Prepotto, Cividale del Friuli, viiniblogit, B&B viinitilalla
Stroppolatinien B&B Casali del Picchion huoneisiin kiivetään pelargonioiden siivittämänä.

Historiallisena todisteena suvun kestitystaidoista on säilynyt maalaus, jonka taiteilija Giuseppe Liusso maalasi kiitoksena vierailtuaan tilan vieraana pitkään ja hartaasti. Pihapiiri nyt 2015 on hämmästyttävää kyllä, täysin tunnistettavissa 1850-luvun maalauksesta: pienen valkoisen viulunsoittajalle rakennetun talon edessä, jalkojemme juuressa, kasvavat ne samat Friulano ja Merlot-köynnökset, jotka taiteilija maalasi teokseensa. 170-vuotiaina köynnökset ovat yhtä vanhoja kuin tilan viinintekoperinne, ja jatkavat yhä laadukkaampaa tuotantoa vuosi vuodelta terveinä, sitkaina ja tuotteliaina. Kauneuden ja perinteiden vaalimiselle modernin tietotaidon keinoin - niin viininteossa kuin kaikessa muussakin - omistautuneet Stroppolatinit ovat, totta kai, painaneet maalauksen viinipullojensa etikettiin.

Stroppolatini, viinitilat, viinimatkailu, Viinivisiitit, Italia, Friuli, Colli Orientali de Friuli, Prepotto, Cividale del Friuli, viiniblogit
Stroppolatinien etiketissä on 1850-luvulla viinitilasta tehty maalaus. Köynnökset rinteessä ovat yhä samat - ja tuottavia!

Nykytieto perinteisen viininvalmistuksen palveluksessa

Il capo, Giuliano ja Udinessa enologiaa ja viininviljelyä yliopistossa opiskeleva poikansa Federico käyvät jatkuvia keskusteluja siitä, miten modernin osaamisen voisi parhaiten yhdistää friulilaisia perinteitä vaalivaan, artisaaniseen viininvalmistukseen. Giuliano Stroppolatini on laadun edelläkävijä, joka päätti vuonna 1999, että viiniä alettaisiin nyt tuottaa ja myydä kaikille sen sijaan, että sitä tehtäisiin vian perheelle, kuten siihen asti laita oli ollut. Viljelysmaita laajennettiin ja paikallisia köynnöksiä, kuten Pignoloa, istutettiin. Näin siitä huolimatta, että Stroppolatinien viinintuottajaystävä kauhistui: ”Ei, apua, ei Pignoloa - sen rypäleen mehu käy vain kirjoittamiseen, musteeksi! ”

Mutta Giuliano Stroppolatini ei horjunut, ja tänä päivänä Federico kiittää isäänsä tämän rohkeista valinnoista. Stroppolatinien Pignolo on yksi harvoista rypäleen kotiseudulla (ja samalla ylipäätään yhtään missään maailmassa) tuotetuista 100% Pignolo -lajikeviineistä. Tilan lippulaivaviininä se on väriaineiltaan runsaan rypälemehunsa armottomasta sotkuisuudesta, viljelynsä vaativuudesta sekä pitkästä kypsytysajastaan huolimatta kaiken tuon vaivan arvoinen. Mutta arvon viininystävät, Pignolosta ja muista Stroppolatinien hienoista lajikeviineistä kerron lisää myöhemmin visiitin osassa II, jolloin menemme Federicon kanssa kellarikierrokselle. Tässä osassa keskityn Stroppolatinien viinin viljelyn ja valmistuksen filosofiaan.

Stroppolatini, viinitilat, viinimatkailu, Viinivisiitit, Italia, Friuli, Colli Orientali de Friuli, Prepotto, Cividale del Friuli, viiniblogit
Upea Stroppolatinin perhe ylävasemmalta: äiti Barbara, isä Giuliano, tytär Marianna ja säteilevä isäntämme Federico.
Kuva: Stroppolatini.it

Nyt Stroppolatinien viinifilosofian ytimessä on hyödyntää nykypäivän tietotaito perinteisen viininvalmistuksen palveluksessa. Olennaista Stroppolatineille on, että viini valmistetaan mahdollisimman pitkälle interventioita välttäen. Näin kukin viini antaa rypälelajikkeelleen äänen ja on Colli Orientalin ponca-maaperän eoseenisen merkelin mineraalisuuden ja Stroppolatinin viinitarhojen terroirin heijastus.

Stroppolatini, viinitilat, viinimatkailu, Viinivisiitit, Italia, Friuli, Colli Orientali de Friuli, Prepotto, Cividale del Friuli, viiniblogit
Colli Orientalin maaperä "ponca" on eoseenistä merkeliä.

Käytännössä Stroppolatinien tuotanto on luomua, vaikka sertifiointiprosessi onkin läpikäymättä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että viinitarhalla ei käytetä hyönteismyrkkyjä eikä teollisia lannoitteita. Kaikki kasvinsuojelu on ennakoivaa ja kestäviin periaatteisiin perustuvaa. Federico korostaa kaiken perustuvan huolellisuuteen ja välittämiseen viinitarhalla: kun köynnöksiä pitää tarkkaan silmällä, voi ongelmiin puuttua ennen kuin ne ovat pisteessä, jossa myrkyttäminen olisi välttämätöntä. Kestäviin periaatteisiin nojautuen Stroppolatinit torjuvat sienitauteja ainoastaan perinteisin rikki- ja kuparioksidipohjaisin ruiskutuksin ja lannoittavat humuksella, joka syntyy kasvillisuutta kompostoimalla.

Ainoastaan erittäin vaikean kasvitaudin ilmaantuessa he ovat joutuneet turvautumaan systeemisiin myrkkyihin. Onneksi viimeisestä tällaisesta tilanteesta on kuitenkin jo yli viisi vuotta aikaa. Tilan vanhimmat 170 vuotta vanhat Friulano ja Merlot -köynnökset eivät tarvitse apuja puolustautuakseen, koska ovat vuosisatojen saatossa lujittaneet immuniteettinsa. Juuri tällaista kehitystä Federico haluaa kestävän kasvinsuojelun kautta vaalia kaikkien köynnöstensä kohdalla.

Stroppolatini, viinitilat, viinimatkailu, Viinivisiitit, Italia, Friuli, Colli Orientali de Friuli, Prepotto, Cividale del Friuli, viiniblogit, Friulano
170-vuotias Friulano-köynnös on terve ja tuottava, suorastaan verevä vanhus!

 ”Koneet vievät sadonkorjuusta viinin taian”

Viinitarhan koneellinen hoitaminen on kysymys, jonka suhteen Stroppolatineilla ollaan yhtälailla kriittisiä. Keveitä traktoreita käytetään köynösten karsimiseen, mutta vasta, kun köynnökset on ensin käsin ripustettu oikeaan asentoon. Koneiden kohdalla ottaa aina riskin: ne tiivistävät maata painollaan, aiheuttavat rinteillä kasvavilla tarhoilla herkästi maan eroosiota ja saattavat helposti vaurioittaa kasveja ohi rymistellessään. Tästä syystä Stroppolatinit hoitavat köynnöksensä pääsääntöisesti käsin. Eikä Federico haluaisi siirtyä koneellistettuun sadonkorjuuseenkaan, vaikka voisi: ”Koneet vievät sadonkorjuusta viinin taian”, hän sanoo, ja kertoo erityisesti nauttivansa sadonkorjuuajasta, koska se tuo kyläläisten yhteisön viinitarhalle. Sitä paitsi sitä tärkeintä taitoa, terveiden rypäleiden tarkkaa valintaa ja hellää, vahingoittamatonta poimintaa ei voisi edes opettaa koneelle. Käsityö on putiikkiviinitilan laadun tae.

Viinimössä viimeisin teknologia palvelee käsin poimittujen rypäleiden jatkotyöstämisessä. Pneumaattinen puristin puristaa rypäleet hellästi rikki niitä survomatta. Näin saadaan Stroppolatinien perinteisen tyylin pitkiin maseraatioihin juuri sopiva mäski, josta ei vapaudu liikaa tanniineja, vaan juuri sopivasti. Mitä Stroppolatinien valkoviineihin tulee, he asettuvat niissäkin rohkeasti alueella perinteisten, muttei enää tyypillisten, pitkien maseraatioiden kannalle. Friulano-rypäleiden kuorien olla jopa 10 päivää kontaktissa rypälemehun kanssa, jolloin kuorista uuttuu väriä, makua ja tanniinejakin. Valkoviinit ovatkin rakenteeltaan rotevampia ja täyteläisempiä kuin Friulissa tällä hetkellä tyypilliset hedelmävetoiset valkoviinit. Stroppolatinin valkoiset saattavat olla asteen vähemmän hedelmäisiä kuin trendikkäämmät valkoiset, mutta tarjoavat puolestaan upean kompleksisuuden ja suutuntuman.

Stroppolatini, viinitilat, viinimatkailu, Viinivisiitit, Italia, Friuli, Colli Orientali de Friuli, Prepotto, Cividale del Friuli, viiniblogit
Stroppolatinien ensimmäinen versio Friulanosta lepäilee teräksessä 18-20 kuukautta.

Pitkät maseraatiot niin puna- kuin valkoviininkin kohdalla auttavat viinin rakennetta mutta myöskin stabiloivat ja suojaavat viiniä niin, että valmistusprosessissa on tarpeen käyttää suhteellisesti vähemmän rikkidioksidia (siis sulfiitteja) suojaamaan viiniä pilaantumiselta. Vaikka maseraatiot ovat pitkiä, fermentaatioissa ei oteta hapettumisen riskiä. Vanhat, suuret, avoimet tammiastiat ovat väistyneet ja käyttäminen tapahtuu ruostumattomassa, lämpötilakontrolloidussa teräksessä.

Myös kypsytysajat ovat pitkiä niin valko- kuin punaviinillekin, ja jopa Stroppolatinien valkoviini kypsyy kellarissa kaksi vuotta, kun Friulissa on tavallista pullottaa markkinoille edellisen vuoden vuosikertaa olevia valkoisia. Kiitos pitkän kypsytyksen, viinit eivät tarvitse kirkastusta, vaan sakka ehtii kaikessa rauhassa laskeutua. Tämä suojaa viinin maun autenttisuutta.


Vielä sananen viinin kypsytyksestä 

Ja vielä, ennen kuin lopetan tältä erää, sananen Stroppolatinien napakkarakenteisista valkoisista. Il Capo on päättänyt nimittäin tehdä eksperimentin, ja nyt Stroppolatineilla tehdään kahdenlaista Friulanoa. Ensimmäinen versio asustelee ruostumattomassa teräksessä 18-20 kuukautta ennen pullotusta, kun toinen taas kypsyy neutraalissa tammessa. Tämän tammikypsytyksen aikana viinin rakenne pyöristyy kiitos malolaktisen käymisen sekä hallitun happivaikutuksen. Tuloksena on ihastuttavan täyteläinen ja kermainen - ah mutta nyt huomaankin eteneväni jo maistelun puolelle!

Ennen kuin näin varkain ajaudun seuraavan postauksen teemaan, totean vielä Stroppolatinien punaisista, että ne kypsyvät pääsääntöisesti joko ranskalaisissa tai slavonialaisissa tammi-tonneaux’ssa, jotka ovat aina neutraaleja, eivät milloinkaan uusia. Ja mainittakoon vielä, että  sementtikypsytyksessä on juuri nyt erät Merlot’ta ja Sauvignon Blancia, mutta nämä ovat uusista, nuorista köynnöksistä tehtyjä viinejä, eivätkä ole nyt maistettavina. Mainitsenkin sementin vain siksi, että Stroppolatinien säiliöt olivat niin kauniita, että niistä oli saatava kuva, jonka näette ohessa.

Stroppolatini, viinitilat, viinimatkailu, Viinivisiitit, Italia, Friuli, Colli Orientali de Friuli, Prepotto, Cividale del Friuli, viiniblogit
Federico kertoo ihastuttavien sementtisäiliöiden olevan kamalia kuurattavia.


Ensi kertaan siis, viininystävät! Silloin maistelemme leegion Stroppolatinien hienoja viinejä ja hekottelemme Federicon kanssa. Huvituksen aiheista vähäisin ei ole Tom, joka vainuaa saaliin kuin saaliin. Federicon sanoin: ”Kissa saapuu, kun kinkku saapuu.” Mutta miksi kissalla on vain yksi hammas (tai melkein ainoastaan enää yksi hammas) jäljellä? Sekin selviää ensi kerralla.

***

Koordinaatit

Azienda Agricola Stroppolatini
Strada di Prepotto, 21
Gagliano 
33043 Cividale del Friuli, Italia
stroppolatiniazagri@hotmail.it
casalidelpicchio@virgilio.it

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti