sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Jouluviinit osa I - poroviini - Folonari Cabreo Il Borgo 2011 Toscana IGT, Italia

Jouluviinit, Joulun viinisuositukset, viinit joulupöytään, viiniblogi, viinarviot, Toskana, Toscana, Folonari Cabreo Il Borgo
Folonari Cabreo Il Borgo 2011.


Yhteenveto
Arvosana: 4,5/5 - huippuviini
Hinta-laatu: hintansa väärtti

Parhaimmillaan supertoscanalaisissa yhdistyvät kontrastisten rypäleiden parhaat puolet, kuten tämän taivaallisen viinin kohdalla tapahtuu: Sangiovesen ryhdikkyys ja elegantin hapokas kapeus pyöristyy Cabernet Sauvignonin tummista hedelmistä. Maistellessani tätä nimenomaista viiniä toistelin vuoroin sanoja ”onpas” ja ”herranjestas”. 

Voisi tietenkin kuvitella, että olisin kallellaan ihailemaan tätä tuotetta jo siksi, että pullon kyljessä oli Vuoden Viinit voittaja -tarra. Sanon suoraan, että minun laitani on toisin. Mitalitarrat pikemminkin nostattavat skeptisyyteni aallokon ja suhtaudun viiniin sitäkin kriittisemmin. Viinikilpailuissa kun liimataan mitaleita pullojen kylkeen niin että lätinä käy. 90% viineistä saa jonkinsortin mitalin ja voittajiakin on monta. Mutta oli tarraa tai ei, hyvät ystävät, tässä on viini, jota suosittelen upean rakenteensa ja hienon aromaattisuutensa tähden joulun 2015 riistaliharuokien ja pihvien kumppaniksi. Mikäli pöydässänne ei ole poroa, Cabreo Il Borgo toimii yhtälailla kypsien juustojen kumppanina, kun on lahjojen avaamisen aika. Tai sitten ihan vain yksikseen, tunnelmaviininä.

Väriltään keski-intensiivinen, kirkas, rubiininpunainen viini tuoksuu moniulotteiselta: kypsiltä punaisiltä marjoilta ja tummilta hedelmiltä, kuten punaisilta hapankirsikoilta, tummilta kirsikoilta ja luumuilta. Hillittyä hedelmävaikutelmaa seuraa sinfonia mausteiden tuoksuja, kuten yrttisiä mausteita, anista ja lakritsia, hentoa ja lämmintä tammen antamaa vaniljaa sekä ryhdikästä savua.

Ihastuttavien tuoksujen jälkeen todellinen yllätys tapahtuu suussa. Täyteläisen viinin hienostunut hedelmä on konsentroituneen kirsikkaista, lakritsi intensiivistä ja mausteisuus tuntuvaa. Hedelmäisyys on nyt intensiivisempää kuin tuoksussa, ja hienossa tasapainossa hyvin integroituneen korkean alkoholin, ja toisaalta pehmeän mutta ryhdikkään happorakenteen kanssa. Paradoksaalista, kiehtovaa ja toimivaa! Tanniinit ovat määrältään runsaat mutta rakenteeltaan niin hienojakoiset, että niitä voisi erehtyä pitämään vain keskimääräisinä. Hapokkuutta on riittävästi ryhdittämään viini. Tyypilliseen Sangiovese-viinin kirpakkuuteen ei kuitenkaan tulla, koska kypsä Cabernet Sauvignon loiventaa vaikutelman. Mitä pitkäkestoisin kirsikan, lakritsin ja savun jälkimaku jää suuhun elämään.

Upea, tasapainoinen ja aromeiltaan kehittynyt viini. Se on valmista juotavaksi nyt, mutta viinillä on myös ikääntymispotentiaalia rakenteensa ja konsentroituneen hedelmänsä ansiosta. Suositukseni joulupöytään intensiivisille punaisille lihoille ja vahvoille, koville juustoille.


Tiedot
Hinta:
EUR 36.90 Alkossa
EUR 23 nettikauppa SoundTaste (toimittaa EU:n alueelle)
Maa ja alue: Italia, Toscana
Rypäleet: 70% Sangiovese, 30% Cabernet Sauvignon
Alc vol: 14,5%
Valmistaja: Folonari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti