sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Jouluviinit osa II - 2 x täydellinen kinkkuviini

Viiniblogi, jouluviinit, kinkkuviinit, PInot Noir, Uusi-Seelanti, Martinborough, Te Kairanga Runholder Pinot Noir, viiniarviot, punaviinit
Te Kairanga Runholder Pinot Noir 2012

Se täydellinen kinkkuviini x 2 

Kinkku on perinteisen suomalaisen joulupöydän itseoikeutettu tähti. Mutta miten, oi miten, löytää se täydellinen kinkkuviini? Seuraavassa vinkit Leidin tapaan.

Mielestäni miedon makuisina niin kinkku kuin kalkkunakin nauttivat Pinot Noir -rypäleen keskitäyteläisten tanniinien eleganssista. Tanniineja on juuri sopivasti lihan aromia tukemaan, muttei liikaa. Varsinkin kinkku saa Pinot Noirin korkeasta hapokkuudesta raikastavan vastapainon rasvaiselle täyteläisyydelleen. Pinot Noiria puoltaa myös joululaatikoiden makeus, joka vaatii viiniltä hedelmäisyyttä. Hedelmäiset makuaineet kun luovat viiniin lievästi makean vaikutelman, ja jos ne puuttuvat, saattaa viini maistua kitkerältä ja kovalta laatikoiden kanssa.

Kinkkuviinisalaisuuteni on Uuden Seelannin Martinborough’n alueen Pinot Noir. Siellä viinitarhat sijaitsevat korkealla merenpinnasta, viileässä ja kuivassa ilmanalassa. Tämän ansiosta viineissä on tyyliä, happoa ja hedelmää, mutta ei uuden maailman Pinot Noireja liiankin usein latistavaa, ylikuuman kasvuympäristön tuottamaa hillomaista tympeyttä. Pinot Noir on ohutkuorisena, tiivisterttuisena rypäleenä myös altis homehtumiselle, mutta Martinborough’n kuivissa olosuhteissa se säilyy terveenä. Näin rypäleiden hedelmäinen raikkaus on turvattu.

Julicherin viinitilalla Martinborough’ssa työskentelee suomalainen kyky, viinintekijä Outi Jakovirta, jonka valmistama Pinot Noir on saanut mittavaa tunnustusta. Voit tilata tämän viinin Alkon tilausvalikoimasta kuuden pullon erissä. Julicherin viinin olen arvioinut jo aiemmin, joten lisää havaintomateriaalia löytyy täältä. Yksittäin Alkosta saatavilla on saman alueen Pinot Noir Te Kairanga -viinitilalta. Ja sen arvioin tässä ja nyt.


Te Kairanga Runholder Pinot Noir 2012 Martinborough, Uusi Seelanti

Yhteenveto
Arvosana: 3,5/5 - hyvä viini
Hinta-laatu: hintansa väärtti

Arvio 
Rubiininpunainen viinin väri on intensiteetiltään  Pinot Noirille tyypillisen kevyt. Elegantin keski-intensiivinen tuoksu on punaisten marjojen dominoima: karpaloa, kypsää puolukkaa ja punaisia kirsikoita. Kehittyneempiä aromien kerroksia edustavat tyylikkäät maan ja kasviksellisuuden vivahteet: syksyiset pudonneet lehdet, metsäpohjan tuoksu ja mineraalinen mullan vivahde. On kuin syksyisessä metsässä kävelisi! Kaiken yllä lipuu myös hienostunut kukkaisuus, joka minusta on ruusun tuoksua ennen muuta. Tavattoman tyylikäs aromimaailma kertoo Pinot Noirille sopivan viileästä kasvuympäristöstä.

Suussa rakenne on odotetun kevyt, korkeintaan keskitäyteläinen ja kuitenkin hedelmältään konsentroitunut. Tanniinien keveys yhdistyy korkeaan hapokkuuteen, joka nostaa viinin hienoon ryhtiin. Kunnollista happoa tarvitaankin tasapainottamaan verrattain runsaasta hedelmäisyyttä ja korkeanpuoleista, mutta hienosti integroitunutta alkoholia. Aromeista suussa korostuvat kirsikat, kukat ja maan mineraalisuus. Jälkimaku on keskipitkä, elegantti, miellyttävän kirsikkainen ja aavistuksen tamminen.

Mitä elegantein, hyvässä tasapainossa oleva, vieläpä sopuhintaisen hintainen Pinot Noir juhlapöytään. Suosittelen.

Tiedot
Hinta: EUR 19.99 Alkossa (myynnissä sekä 2012 että 2013 vuosikertaa), tuotenumero 408487
Maa ja alue: Uusi-Seelanti, Martinborough
Rypäleet: 100% Pinot Noir
Alc vol: 14%
Valmistaja: Te Kairanga Wines

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti