sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Jouluviinit osa III - valkoviiniä kaloille (tai kinkulle!)

Jouluviinit, Livon Friulano viiniblogi, joulun valkoviini, valkoviini kinkulle, valkoviini joulukaloille, viiniarviot, Friuli Venezia-Giulia, Collio
Livon Friulano 2014.


Arvio
4/5 – erittäin hyvä viini
hinta-laatu - edullinen

Väriltään kirkas, kevyen sitruunankeltainen viini yllättää kompleksisella tuoksullaan. Vaikka viini on nuorta ja valmistettu yksinomaan neutraalissa teräksessä, tarjoaa sen rypälelajike, Friulano, aromien kirjon. Runsaan päärynäisen, sitruksisen hedelmäaromaattisuuden rinnalla tuntuu kukkaisuutta. Mausteinenkin viini on: havaitsen salvian yrttisyyttä ja valkopippuria. Mantelinen pehmeys taustoittaa koko aromien kirjon tehden siitä syvemmän kuin muutoin nuorekkaalta, hyvin raikkaan tuoksuiselta viiniltä ehkä odottaisi.

Suussa kevyen värinen ja raikkaan tuoksuinen viini pääsee miltei yllättämään. Se on vähintään keskitäyteläistä rakenteeltaan. Friulanolle lajikkeena tyypillinen kermaisen sävyinen mantelisuus johtaa jo ajatukset malolaktiseen fermentaatioon, mutta ehkä kuitenkin kysymys on vain Friulanon ominaispiirteestä lajikkeena. Joka tapauksessa viini on suuntäyttävää samalla, kun se on rutikuivaa, korkea happoista ja kielen päällä jopa kevyesti frizzantea (mutta vain hyvin kevyesti). Mantelisuuden ohella suussa tuntuvat aromeista erityisesti sitruksisuus, päärynäisyys, kukkaisuus ja mausteet. Jälkimaku on ainakin keskipitkä, ellei pitkä. Suuhun jää hiven mantelin kuorten kirpakkuutta muistuttamaan käsillä olevasta lajikkeesta.

Tasapainoinen, aromeiltaan kompleksisuutta tavoitteleva, keskitäyteläinen ja silti raikkaan hedelmäinen viini. Erinomainen ruokaviini hapokkuutensa ja hedelmänsä tähden. Suosittelen.


Tiedot
Hinta: EUR 16.98 Alkossa, tuotenumero 505767 
Maa ja alue: Italia, Friuli Venezia-Giulia, Collio DOC
Rypäleet: 100% Friulano
Alc vol: 12,5%
Valmistaja: Livon


Valkoviiniä kaloille - tai kinkulle!

Jouluisten lohikalojen kanssa syytä valita runsaan hedelmäinen ja samalla hapokas valkoviini, jotta viini ei valahda ontoksi täyteläisen ruoan rinnalla. Siksi suosittelen nimenomaan Italian Friulin Collion alueen valkoviinejä joulun kalaviineiksi – ovathan ne usein juurikin raikkaita, hapokkaita ja nuorekkaan hedelmäisiä. Alueen viinit ovat maailmanluokan laadustaan huolimatta vähemmän tunnettuja, koska italialaiset juovat Collion viinit hyvällä ruokahalulla ennen kuin ne ehtivät vientiin. Livon Friulano on juuri sopivan hapokas, paikallisesta rypäleestä Friulanosta tehty, runsaan hedelmäinen, tyylikkään mineraalinen ja aromeiltaan vivahteikas viini joulupöytään. Jos et ole punaviinin ystävä, tämä viini kantaa kinkunkin kaverina.

Vaikka Alkon valikoimasta löytyykin valitettavan niukalti friulilaisia, löytyy sieltä onneksi tämä varsin pätevä Friulano. Livon on suuri tuottaja 5000 hehtaarin kokonaispinta-alallaan. Kuitenkin heidän tavoitteenaan on tehdä korkeinta mahdollista laatua suurista volyymeistä huolimatta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti